Головна » 2014 » Березень » 27 » Болеслав Прус. Фараон
13:44
Болеслав Прус. Фараон

Болеслав Прус (1847-1912, справжнє ім'я Олександр Гловацький )  є одним з найвідоміших майстрів польської реалістичної прози. Одним з найкращих творів письменника являється історичний роман «Фараон». Твір був написаний в 1895 році і видавався в «Ілюстрованому щотижневику». Перше видання в книжковому варіанті побачило світ у 1897 році. Дія роману відбувається в XI столітті до н. е., в період занепаду і колапсу XX династії єгипетських фараонів. У центрі твору - боротьба за владу між молодим фараоном Рамзесом XIII і могутньою кастою жерців бога Амона-Ра.
Рамзес XIII намагається протистояти Верховному жерцеві – Херіхору, але зазнає поразки. З перших рядків книги читач занурюється в казкову атмосферу Стародавнього Єгипту, світ інтриг і змов, військової доблесті і фатальних пристрастей. Заборонене кохання Рамзеса до дівчини з нижчої касти, його боротьба зі свавіллям могутніх жерців, несподівані повороти сюжету і захоплюючі екскурси в історію, - все це робить твір одним з найбільш читаних історичних романів у світі. Роман «Фараон» вважається одним з найбільш точних і повних літературних описів життя давньоєгипетського суспільства. Зображуючи занепад колись могутньої держави, автор шукає відповіді на питання про причини цього занепаду – і читачеві, що має уявлення про епоху Пруса, стає очевидним, що проблематика роману викликана до життя розкладанням і кризою сучасного письменнику польського буржуазно-феодального суспільства.

Роман перекладений на багато мов світу. А в 1966 році польським  кінорежисером Єжи Кавалеровича  був знятий фільм за мотивами роману Болеслава Пруса «Фараон», який в 1967 році був номінований на премію «Оскар», як кращий фільм на іноземній мові.

Василевська Л.





Категорія: Прочитайте "давно забуте" | Переглядів: 380 | Додав: abonement | Рейтинг: 0.0 / 0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]