Головна » 2014 » Березень » 30 » Біографічний словник Вебстера
17:40
Біографічний словник Вебстера

В січні 2014 у відділі обслуговування документами іноземними мовами відбувся лексикографічний урок, присвячений 185-тій річниці виходу американського словника англійської мови Ноа Вебстера. Оскільки комплектація відділу словниками  Merriam-Webster досить потужна, ми вирішили зупинитися на біографічному словнику  Merriam-Webster Biographical Dictionary.
Перші біографічні словники були написані в мусульманському світі у дев’ятому столітті. Історія Merriam-Webster у процесі розвитку  науки лексикографії почалося з видання його першого словника в 1847 році і продовжувалась до 1859 року публікаціями статей в переробленому і доповненому виданні. Видання 1859 було першим американським словником, який  включав графічні ілюстрації, він також містить доповнення з нових слів, пояснює відмінності між синонімами.
Протягом 20-го століття, Merriam-Webster продовжує розробляти довідкові видання з інновацій та розвитку мови. Довершила роботу над словниками сучасної англійської мови чимала колекція розмірів і форматів. Видавнича програма Merriam-Webster і тепер включає в себе такі широко відомі назви, як: Словник використання англійської мови Merriam-Webster, Географічний словник Merriam-Webster, словник-помічник Merriam-Webster для письменників і редакторів . Словник Merriam-Webster Biographical Dictionary містить відомості про життя і діяльність різних осіб, розміщені в алфавіті імен. В словнику є також систематичне і хронологічне розташування. За змістом видання можна з повною впевненістю назвати універсальним і спеціальних водночас, оскільки включає зведення про діячів неоднакових професії, різних галузей науки, різних націй. Тут йдеться про учасників різних великих історичної подій і т. д.  та територіальної належності. Merriam-Webster Biographical Dictionary включає відомості як про осіб померлих, так і про живих. За терміном обсягу словник скоріше  ретроспективний і схожий на словник типу «Хто є хто». Цей біографічний словник дозволяє людям перегортати сторінки життя важливих людей і отримувати знання про те, хто вони і в чому вони визначні. Проект Merriam-Webster OnLine вийшов у світ в 1996 році в www.merriam-webster.com, і швидко став мовним центром на World Wide Web. Відвідувачі отримують доступ до повного тексту Словника Merriam-Webster і тезауруса, а також великий обсяг інформації мови, пов'язані в тому числі Цитаті Дня, щоденній грі слів. Ми радимо скористатися словником Merriam-Webster Biographical Dictionary всіх спеціалістів в галузі мовознавства, студентів-філологів, а також всіх, кого зацікавило це надзвичайне видання:

Meriam-Webster's Biographical Dictionary. - Springfield: Merriam-Webster, Inc., 1995. - 1170 p. - ISBN 0-87779-743-9.

Т. Панчук

Категорія: Прочитайте книги | Переглядів: 840 | Додав: black | Теги: Вебстер , лексикографія , словники | Рейтинг: 5.0 / 1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]