Головна » 2015 » Березень » 16 » Белімова Т. Вільний світ
11:42
Белімова Т. Вільний світ

Роман Тетяни Белімової "Вільний світ" став лауреатом першої премії літературного конкурсу "Коронація слова". «Було три сестри…» – так по-казковому починається «Вільний світ», але він не обіцяє нам ані пригод богатирів, ані зустрічей із фантастичними істотами, ані весілля у фіналі. Герої роману живуть не в зачаклованому лісі чи царстві морському, а в Україні ХХ століття, в часи воєнного лихоліття, яке готує люті випробування кожному з них.
«Вільний світ» – це сімейна сага, де в центрі уваги – дві звичайні українські родини. Одна – з Труханового острова в Києві, інша – з мальовничого села Княжа Криниця. Люблячі і працьовиті батьки, їхні розумні і вродливі діти… Однак жодним рядком історія не нагадує омріяну шевченківську ідилію з вишневими садками й солов’їними гаями. Перед нами – складний візерунок із багатьох людських доль. Звивисті стежки водитимуть героїв просторами України, Німеччини і навіть далекої та екзотичної Австралії. Доля матері, яка втратила кохану дитину. Доля дружини ворога народу. Доля сироти, батька якого забрав голод 33-го. Доля дівчини, яка не дочекалася коханого з війни і яка вже не зазнає жіночого щастя. Доля киян в окупованому і зруйнованому місті. Доля військовополоненого, який будь-що-будь намагається вижити в таборі. Доля остарбайтера в німецькому Айгаху. Доля емігранта, що, мов листочок із гілки, відірвався від дерева роду… Авторка вперто допитується у світу: чому українцям у ХХ столітті суджено бути рабами, а не господарями на своїй землі? Чи можлива свобода в заґратованому світі? І де він – той кращий світ: може, за залізною завісою або навіть за океаном? Що дасть волю нашим героям – тяжка праця, палке кохання чи тихе сімейне щастя? І чим тоді стане для людини її нація – прокляттям чи джерелом внутрішньої сили й здатності опиратися ворожим обставинам?
«Вільний світ» – це глибоко ліричний роман про історію, де правда життя вимірюється не сухою цифрою, а білими трикутничками фронтових листів, потьмянілими фотографіями, відчайдушними материнськими молитвами, загадковими пророцтвами й віщими снами, куди приходять померлі, щоб розрадити і зцілити душу, застерегти й оборонити. Роман складався за родинними переказами, дбайливо збереженими сімейними історіями і свідченнями. «Вільний світ» - це роман-пам`ять, яка буває гіркою, болючою і просвітлено-ніжною. Ми побачимо українську людину то цяткою на березі вічної ріки часу, то великим планом – у її стійкості, мужності, прив’язаності до рідної землі. Тетяна Белімова вміє уважно слухати своїх героїв, відчувати їхню правду, оживляти голоси минулого, щоб донести до нас, читачів, просту і зрозумілу життєву мудрість: свобода людини живе в її серці.
В. Бендюг


Категорія: Прочитайте книги | Переглядів: 365 | Додав: читалка | Теги: війна , Голодомор | Рейтинг: 0.0 / 0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]