Головна » 2014 » Червень » 27 » Аюрведа, або що зберегла Зарічненщина і втратила Європа
11:03
Аюрведа, або що зберегла Зарічненщина і втратила Європа

Перунін В. І. Зарічненщина, або Ритми глибинного Полісся втрачені Європою / В. І. Перунін. - Рівне : О. Зень, 2009. - 216 с.
Світ швидко змінюється. Гостра криза охопила всю планету і всі аспекти людського життя. Старий світ швидко догниває і розпадається. Але це нас не лякає, бо з нинішнього «цивілізаційного перегною» стрімко виростають і пнуться до Сонця здорові паростки нового світу. Як це не дивно, але найрадикальніші проекти перетворення світу, шукаючи опору для стрибка в майбутнє, все частіше звертаються до глибокої архаїки, до подій багатотисячолітньої давності. А все тому, що творення нових цивілізацій з неминучим «відновленням порядку» відбуваються за деякими універсальними схемами. Через це справжнім скарбом для футурологів є «законсервовані» культури, що зберегли пам’ять про ті часи, «коли все почалося».

Саме таку архаїчну традицію зберегло українське Західне Полісся, дослідженням якого займається Володимир Перунін . З появою книги автора «Зарічненщина, або Ритми глибинного Полісся втрачені Європою» з’явився досить цікавий матеріал про далеку минувшину Зарічненського краю, що містить не тільки опис археологічних знахідок, а й детальний аналіз етнографічних та писемних джерел. Не зарічненець, за своїм етнічним корінням, і зарічненець – за своїм духовним покликанням, Володимир Перунін увіковічив наш край – Зарічненщину і людей, які тут живуть. Читачеві пропонується захоплююча мандрівка крізь віки і його праця залишатиметься поводиром і орієнтиром далеко-далеко за межі одного покоління. Як зазначив рецензент видання Дмитро Кравець, докторант Інституту філології Київського Національного університету імені Тараса Шевченка, - «Позитивним є те, що Володимир Перунін переконливо доводить : жоден народ Європи, на відміну від поліщуків, не зберіг до наших часів цілісну обрядодію, що сягає своїм народженням дохристиянської доби…». Заслуговує великої уваги нарис «Аюрведа або Що зберегла Зарічненщина і втратила Європа» про тих, хто володіє особливим «екстрасенсорним» сприйняттям оточуючого світу. Автор спонукає всіх задуматись над запитанням чому саме в глибинному Поліссі так багато цілителів?
Книга В. Перуніна є безумовно, першою науковою спробою дослідити та по-філософськи осмислити автентичність історичного і культурного розвитку Зарічненщини як невід’ємної складової українського Полісся. Мова йде про «загублений» регіон Полісся, шматочок давньої Туровської землі Х-ХІ ст.., у подальшому Турово-Пінської ХІІ ст., яка входила в Галицько-Волинське князівство. Цей регіон, віддалений від основних перехресть історії, не привернув великої уваги дослідників. А між тим, саме тут, в глибинному Поліссі збереглися ті ритми, які втратила сучасна Європа.
Ця робота є ґрунтовною науковою розвідкою історії нашого краю та життєвого досвіду мудрих, працелюбних, щирих і доброзичливих наших пращурів, що зробили можливе й неможливе, аби ми сьогодні, подивившись уважно на минуле, могли користуватись їх мудрими порадами в повсякденному житті. Подібні праці служать якнайкраще патріотичному вихованню, виробленню відчуття гордості за свою малу батьківщину, яка ні в чому не уступає іншим регіонам, більш значним і гучним, позбавленню рабського відчуття меншовартості.
Книга цікава для будь-якої категорії читачів – і для тих, хто вивчає ріднокрай, з погляду точних наукових даних, і для тих, хто захоплюється легендами й міфами, і для тих, хто вважає, що є багато чого загадкового й поки що не пояснимого на Землі, це стосується і природи і людини.



Підготувала Л. Степанюк





Категорія: Прочитайте про Рівненщину | Переглядів: 618 | Додав: kraeznavzi | Рейтинг: 5.0 / 1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]