Головна » 2017 » Травень » 30 » Абетка харчування школяра
11:15
Абетка харчування школяра

Правильне харчування відіграє особливе значення при формуванні здорового способу життя дітей. Для росту, правильного фізичного розвитку, для поповнення витраченої енергії, для гарного настрою та нормальної життєдіяльності дитячого організму потрібно забезпечити школярів всіма необхідними продуктами та правильним режимом харчування. Воно має бути помірним, різноманітним та регулярним. Важливе значення має чіткий розпорядок приймання їжі та її кількість. Розпорядок потрібно складати таким чином, щоб харчування було п’ятиразовим , а інтервали складали приблизно чотири години. Добовий раціон слід розподілити наступним чином: 20-25% – сніданок, 10-15% – другий сніданок, 45-50% – обід та 20-25% – вечеря. Після обіду о 15.30 – 16 год. дітям знадобиться підвечірок, для якого підійдуть печиво з молоком, омлет, запіканка. Протягом дня школяр повинен випивати приблизно 1,5 л питної води. Спеціалісти вважають, що день школяра повинен починатися з гарячого сніданку. Каша в цьому випадку підходить якнайкраще. А між тим, більшість українських дітей (за статистикою 99%) снідають бутербродами, печивом, в кращому випадку – яєчнею. Тільки 1% їсть вранці кашу.
Для того, щоб школярі витримували значні учбові навантаження вони повинні споживати ті продукти, які забезпечать їх всіма необхідними вітамінами, мікроелементами, білками, вуглеводами, жирами та клітковиною. Для цього в їх щоденному раціоні повинні бути такі продукти, як молоко, овочі, хліб, м’ясо або риба, каші. Сир та сметану можна використовувати у меню з інтервалом у день-два.
• Картопля, кефір, натуральний йогурт, шпинат, зелений горошок, риба, сир допоможуть покращити пам’ять;
• горіхи, банани, яйця, рис, хліб з борошна грубого помолу допоможуть справитися з неуважністю та розсіяністю, сконцентрувати увагу ;
• продукти, до складу яких входить вітамін В6, який міститься у м’ясі, сирі, молоці, квасолі, помідорах, допоможуть підняти настрій. Шоколад, банани, інжир, фініки містять серотонін, який ще називають «гормоном щастя» .
• м’ясо, морепродукти і тверді сорти сиру сприяють зміцненню нервової системи ;
• для збереження зору важливо включати в раціон моркву, солодкий перець, яблука, помідори та абрикоси.
Крім того, школярі повинні знати, яку шкоду приносить їх організму «небезпечна» їжа, така, як чіпси, сухарики, солодощі, газовані напої. Не підходять для дитячого організму і напої з великим вмістом кофеїну та цукру.
Якщо у ранньому дитинстві та у шкільні роки закласти фундамент здорового та раціонального харчування, тоді у майбутньому, як результат, ми отримаємо здоров’я.
Більше інформації про правильний режим харчування школярів в статті








Уляшкевич М. Правильне харчування школяра – запорука його здоров’я / М. Уляшкевич // Безпека життєдіяльності. – 2017. – № 4. – C. 5-6.

Підготувала Т. Матушевська

Категорія: Прочитайте журнали | Переглядів: 520 | Додав: Bibliograf | Теги: харчові продукти , дитяче харчування , режим харчування , «небезпечна їжа» , здоров’я школярів | Рейтинг: 5.0 / 1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]