19:51
А ВИ ВСЕ СМАЖИТЕ?
|
|
Нові дослідження доводять: часте вживання підсмаженої їжі з хрумкою скоринкою не лише призводить до порушень процесів травлення, а й провокує онкозахворювання та уражує судини. Лікарі застерігають від термічної обробки будь-якої їжі, адже рафінована соняшникова олія, на якій ми смажимо продукти, дуже небезпечна. Річ у тому, що для запобігання піноутворення до олій додають силікон, який перешкоджає випаровуванню акролеїну та акриламіду і сприяє збільшенню концентрації цих речовин у смажених продуктах . Окрім цього, у таких продуктах утворюються циклічні жирні кислоти та транс жири, які спричиняють порушення репродуктивних функцій. Виробники додають до олій синтетичні антиоксиданти, які при кімнатній температурі зменшують окислення жирних кислот, але при високій (150-200 градусів) ці речовини швидко випаровуються. Саме тому соняшникова олія, яка традиційно шипіла і шкварчала під час смаження. Тепер веде себе слухняно, але аж ніяк не є безпечною. Отже, продукти харчування у процесі смаження не тільки втрачають свою харчову цінність, а й стають потенційно небезпечні. Детальніше про шкідливість чи користь вживання смаженої їжі можна дізнатись прочитавши статтю лікаря-дієтолога Оксани Скиталінської Скиталінська О. А ви все смажите? / О. Скиталінська // Сільські вісті. – 2016. – № 34 (29 берез.). – С. 4. та переглянувши інтернет-ресурси:
Марія Новікова |
|
|
Всього коментарів: 0 | |
|
|