Головна » 2018 » Січень » 27 » А. Рибаков "Важкий пісок", В. Шпільман "Піаніст. Варшавські щоденники"
12:33
А. Рибаков "Важкий пісок", В. Шпільман "Піаніст. Варшавські щоденники"

27 січня – Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту. Голокост в Україні – організоване знищення єврейського населення німецькими нацистами та їх союзниками у 1941-1944 роках. На території України було знищено найбільшу кількість євреїв із числа тогочасного населення. Художні книги про цю жахливу трагедію читати важко, але необхідно. Пропонуємо вам дві з них.


АНАТОЛІЙ РИБАКОВ. «ВАЖКИЙ ПІСОК».

Роман побачив світ у 1978 році, хоча це було непростим завданням, оскільки свого часу його відмовилися друкувати журнали «Новый мир» і «Дружба народов». Він став першою книгою з 30-х років XX століття, що описує виключно єврейське життя. Це не залишилося непоміченим і принесло автору чималу популярність. За основу книги взята любов Якова та Рахілі Іванівських і історію їх сім'ї, яка охоплює понад три десятки років (1909-1942). Тут показана революція, обидві війни, опір і, зрозуміло, Голокост. Вони могли жити в Базелі, але туга за батьківщиною змусила повернутися в невеличке українське містечко, куди незабаром прийшли німці. А разом з ними жахлива статистика спалених в печах, замордованих і розстріляних в гетто.



ВЛАДИСЛАВ ШПІЛЬМАН. «ПІАНІСТ.
ВАРШАВСЬКІ ЩОДЕННИКИ 1939-1945»

Це спогади відомого польського музиканта і композитора Владислава Шпільмана про роки життя в окупованій німцями Варшаві з 1939 по 1945 рік. Як додаток до книги опубліковані уривки з військових записок капітана вермахту Вільма Хозенфельда, що врятував Владислава Шпільмана в зруйнованій Варшаві. Це ще один жахливий вкладиш в історію нацизму і гоніння євреїв, і розуміння, що це не вигадка уяви, а щоденники реальної людини за реальними подіями, що робить все, що відбувається на сторінках, ще страшнішим.

Тихова О.

Категорія: Прочитайте "давно забуте" | Переглядів: 330 | Додав: читалка | Рейтинг: 5.0 / 1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]