ВСЕВОЛОД НЕСТАЙКО - 21 Серпня 2014 - Порадник читача
Головна » 2014 » Серпень » 21 » ВСЕВОЛОД НЕСТАЙКО
15:44
ВСЕВОЛОД НЕСТАЙКО

Всеволод Зіновійович Нестайко … Це ім’я  добре знайоме не тільки дітям, але й дорослим. Перші оповідання для дітей Всеволод Нестайко почав друкувати в журналах «Барвінок» та «Піонерія» . Перша книжка «Шурка і Шурко» побачила світ у 1956 році. Майже шістдесятирічний шлях у дитячій літературі він засвідчив виданням близько тридцяти книжок оповідань, казок, повістей і п’єс. Найвідоміші з них - « В Країні сонячних Зайчиків»(1959),  «Супутник ЛІРА-3» (1960), «Космо-Натка» (1963), «Робінзон Кукурузо» (1964), «Тореадори з Васюківки» (1973), «Одиниця з обманом» (1976), «Незвичайні пригоди в лісовій школі» (1981), «Загадка старого клоуна» (1982), «П'ятірка з хвостиком» (1985), «Незнайомка з Країни Сонячних Зайчиків» (1988), «Слідство триває», «Таємничий голос за спиною» (1990), «Неймовірні детективи» (1995 ) та інші  твори.

Книги В. 3. Нестайка перекладено багатьма мовами світу. За творами Всеволода Нестайка поставлено фільми, які отримали міжнародні нагороди. Телефільм «Тореадори з Васюківки» одержав на міжнародному фестивалі в Мюнхені Гран-прі (1968), на Міжнародному фестивалі в Алегзандрії (Австралія) — головну премію (1969). Кінофільм «Одиниця з обманом» премійовано на Всесоюзному кінофестивалі у Києві (1984), відзначено спеціальним призом на міжнародному кінофестивалі у Габрово (Болгарія, 1985). Всеволод Нестайко — лауреат літературної премії імені Лесі Українки (за повість-казку «Незвичайні пригоди в лісовій школі»), премії імені Миколи Трублаїні (за повість-казку «Незнайомка з Країни Сонячних Зайчиків»), премії імені Олександра Копиленка (за казку «Пригоди їжачка Колька Колючки та його вірного друга і однокласника зайчика Косі Вуханя»). На першому Всесоюзному конкурсі на кращу книгу для дітей за повість в оповіданнях «П'ятірка з хвостиком» він був удостоєний другої премії. 1979 року рішенням Міжнародної ради з дитячої та юнацької літератури трилогія «Тореадори з Васюківки» внесена до Особливого Почесного списку Г. К. Андерсена як один з найвидатніших творів сучасної дитячої літератури.
Основна тематика творів автора — життя школярів, формування духовного світу дітей. Будучи досвідченим письменником, Всеволод Зіновійович говорив, що побути дитиною йому завадила Велика Вітчизняна війна, тому й став він дитячим письменником, щоб у творах повертатись у дитинство, догратись, досміятись. Слід щиро визнати, що вдається це письменнику настільки добре, що жоден читач не може залишитись байдужим до його історій, а його твори перекладені різними мовами і користуються популярністю в інших країнах. Книжки Вс. Нестайка дуже рідко залишають читача байдужим. Його твори читають не тільки діти, але й дорослі.

У відділі абонемента РОУНБ молодші читачі можуть взяти додому не лише книги, але й аудіокниги відомого українського письменника Всеволода Нестайка. Це такі аудіокниги, як: «На зеленому острові», «Неймовірні детективи», «Нечиста сила», «Тореадори з Васюківки», «Таємний голос за спиною», «Чарівні окуляри», «Чорлі», «Чудеса в Гарбузянах».

Лариса Василевська

Категорія: Прочитайте книги | Переглядів: 427 | Додав: abonement | Рейтинг: 5.0 / 3
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]