135 років від дня народження Симона Петлюри - 22 Травня 2014 - Порадник читача
Головна » 2014 » Травень » 22 » 135 років від дня народження Симона Петлюри
17:34
135 років від дня народження Симона Петлюри

Зоряна кар’єра Головного атамана Симона Петлюри, словами Володимира Винниченка, розпочалася  не через те, що «Петлюра розумівся на військових справах, а через те, що він носив військовий одяг і був делегатом з фронту». Така оцінка Винниченка навряд чи була об’єктивною. Коли голова Генерального секретаріату Володимир Винниченко та його колеги  по соціалістичній Центральній Раді не сміли навіть подумати про незалежність України, секретар (міністр) військових справ Симон Петлюра уже розпочав формувати перші українські бойові частини, що призвело до конфлікту з Винниченком. За умов розгулу анархії, коли мандати мало чого важили, потрібен був неабиякий організаторський талант, політичний розум, ораторський хист і особиста мужність, щоб повести стомлених війною людей у бій. Так розпочалися відчайдушні спроби Петлюри захисти незалежність України від червоних і білих, які бачили в ній лише ласий шматок «нєдєлімой» імперії – царської або більшовицької. Цікаві сторінки з життя непересічної людини С. Петлюри ви можете прочитати в статті:

Шпак В. «Я вірю, що Україна як держава буде» : 22 травня виповнюється 135 років від дня народження Симона Петлюри / В. Шпак // Урядовий кур’єр. – 2014. - № 87/17 трав./. – С. 19.

Підготувала Л. Стадницька

Категорія: Прочитайте журнали | Переглядів: 319 | Додав: Bibliograf | Теги: Історія , Україна , незалежність , Симон Петлюра | Рейтинг: 0.0 / 0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]