Головна » 2017 » Травень » 16 » 10 ВИНАХОДІВ, ЯКІ РЯТУЮТЬ ЖИТТЯ
13:02
10 ВИНАХОДІВ, ЯКІ РЯТУЮТЬ ЖИТТЯ

Мабуть, одним із найбільш значущих в області порятунку життя стали хірургічні інструменти – під час розкопок в Греції та Єгипті їх набори були знайдені серед артефактів, які датуються V - VI століттями до н.е. на початку ХХ століття з появою громадського транспорту стали затребувані розробки для транспортної безпеки. З тих пір принципово мало що змінилося: основні винаходи, які рятують життя, сконцентровані в виробництві, медицині та транспорті .

Рентгенівські знімки – перша в світі діагностична візуалізація. Складно уявити сучасну лікарню без такого обстеження. Це і флюорографія для перевірки наших легенів, і знімки при захворюваннях суглобів або переломах кісток.

Одне з найважливіших винаходів, які рятують людські життя, створено на основі відкриття Вільгельма Конрада Рентгена – німецького фізика, який працював у Вюрцбургському університеті в кінці ХІХ ст. Виявлене ним випромінювання було названо на його честь і пізніше класифіковано як електромагнітні хвилі в діапазоні між ультрафіолетовим і гамма-випромінюванням.

Променева терапія є першим ефективним методом боротьби з раковою пухлиною було рентгенівське опромінення. Майже одразу під час відкриття в 1895 році Х-променів вчені помітили, що на частинах тіла, куди потрапляло випромінювання, залишалися опіки, що призвело до думки руйнувати ракові клітини рентгенівським опроміненням. Перший сеанс рентгенотерапії був проведений 29 січня 1896 року в Чикаго для пацієнтки з неоперабельним раком молочної залози.

Штучний клапан серця. Цей винахід став можливим з розвитком кардіології та появою технологій зі створення синтетичних тканин, полімерних матеріалів, що відторгається тілом людини. Мільйони життів було врятовано завдяки цьому винаходу. Перший імплантований в серце клапан в 1958 році мав стулку з органосіліконового еластомеру.

Ремінь безпеки дуже важливий елемент транспортної безпеки, який не відразу став обов’язковим для водія з пасажиром в автомобілі і для пілота в літаку.

Один із творців французького автомобілебудування Луї Рено запропонував у 1903 році п’ятиточковий ремінь безпеки, який зараз встановлюється в дитячих авто кріслах або гоночних автомобілях. Але обов’язковими ремені безпеки спочатку стали в авіації – на початку 1930-х років.

Першою країною, в якій установка ременя стала обов’язковою при виробництві автомобілів, в 1957 році виявилась Швеція.

Більш детальніше про ці та інші винаходи, ви маєте можливість дізнатись прочитавши статтю 10 винаходів, які рятують життя // Винахідник та раціоналізатор. – 2017. – № 1. – С. 2-8 , який знаходиться у відділі інформації та документів виробничої тематики.

Марія Новікова

Категорія: Прочитайте журнали | Переглядів: 95 | Додав: texnik | Теги: виробництво , винахідництво , винаходи , медицина. транспорт | Рейтинг: 5.0 / 1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]